Azelainsyra i Hudprodukter – Fördelar & Egenskaper

Populariteten av azelainsyra är överraskande! Kosmetologer har använt det i flera år och nu börjar det bli populärt i hemmet också. Vlken effekt har azelainsyra? Vad kan vi använda det till? Är det värt att testa?

Men först och främst en liten introduktion. Det finns många som aldrig hört talas om azelainsyra förrut.

Azelainsyra. Vad är det?

Det är en kemisk förening som produceras av jäst i hudens mikrobiota – Malassezia furfur. Därför är detta en viktig ingrediens för att huden ska fungera ordentligt och hålla sig frisk. Som tur är finns azelainsyra också i korn, vete och råg, så den kan enkelt extraheras och tillsättas i kosmetika som ansiktskrämer eller rengöringsmedel för att förbättra huden.

Vad gör azelainsyra? Egenskaper

Det är bra att känna till azelainsyrans funktioner och varför man bör söka efter den bland hudvårdsprodukter. Ämnet är mycket intressant eftersom azelainsyra har brett användningsområde.

  • Azelainsyra har antibakteriella effekter.
  • Den främjar ytterhudens förnyelse.
  • Den förebygger komedoner.
  • Den lindrar inflammerad hud.
  • Den lindrar symtom på akne (inklusive rosacea).
  • Den har antioxiderande och antiaging-egenskaper.
  • Den ljusar upp pigmentfläckar.
  • Den reglerar sekretionen av olja.

Vem kan använda azelainsyra?

Alla! Detta är en riktigt mångsidig ingrediens som kan användas på alla hudtyper utan problem. Den är viktig för att upprätthålla balansen, hålla rätt takt av exfolieringen och reparera huden utan att orsaka irritation.

Dessutom rekommenderas azelainsyreprodukter för dem som har känslig, atopisk, aknebenägen hy samt besvär med rodnad och mörka fläckar. Om du kämpar med något av dessa problem kan azelainsyra visa sig vara ett bra botemedel. Den återställer balansen i huden, hämmar överproduktion av melanin och förhindrar spridning av bakterier som orsakar akne – inget annat än fördelar!

Hudprodukter Rika på Azelainsyra

1. Azelainsyra som cleansing gel

Face cleansing gel med azelainsyra är definitivt den mest populära produkten. 1% är den högsta koncentrationen. Dessa produkter är bra att använda före hemmagjorda ansiktsmasker och på problematisk hud som lätt blir torr av andra ansiktsrengörande produkter.

2. Azelainsyrakräm

Terapikräm med azelainsyra innehåller vanligtvis ca 5% av syran och är berikad med andra bra ämnen för huden, t.ex. E-vitamin. Det är bra att använda den före läggdags för att förebygga akneutbrott, minska inflammation och minimera hyperpigmentering.

3. Lotion med azelainsyra

Du kan komplettera din hudvård genom att använda en något högre koncentration av azelainsyra i en lotion. Denna typ av produkt är vanligtvis tjockare och berikad med peptider, växtextrakt – t.ex. antioxiderande grönt te och hyaluronsyra som förbättrar fuktnivån i hudens inre lager.

Funkar azelainsyra bra på vem som helst?

Generellt sett finns det inga kontraindikationer när det kommer till användning av azelainsyra och även gravida eller ammande kvinnor kan använda det. Detta är goda nyheter för blivande mammor eftersom de ofta besväras av akne eller hyperpigmentering. Produkter med azelainsyra kommer effektivt behandla problemen.

Om du är osäker kan du först rådgöra med en dermatolog eller kosmetolog som kan hjälpa dig att välja produkter med optimalt tillstånd på syrorna och ge dig användbara tips, t.ex. behovet av att använda solskydd oavsett årstid. Det är värt att gå till en expert även om de bara säger att du ska använda solskydd.