Oljigt Hår: Vi Presenterar de 4 Vanligaste Orsakerna

Platt, stripigt hår och ofräsch hårbotten – detta är resultatet av överdriven oljeproduktion. Tillståndet orsakas av överaktivitet i talgkörtlarna som producerar för mycket olja. Men det finns flera skäl till att detta händer, från genetiska orsaker och olämpliga produkter till kombinationen av flera olika faktorer. Oljigt hår är dessutom ofta svagt och tunt samtidigt. Genom att läsa vidare får du veta de 4 vanligaste orsakerna till fett hår.

I de flesta fall är håret inte fett längs hela håret. Vanligtvis är det hårbotten och rötterna som är ofräscha medan hårets längder är torra. Håret ser smutsigt ut och definitivt inte välvårdat! Det är inte så konstigt att vi vill tvätta det direkt och få en snygg fräsch look igen. Om ditt hår blir fett bara några timmar efter att du tvättat det innebär det att du definitivt har problem med överskott av olja. Om detta låter bekant och du vill återställa balansen måste du först lära dig de möjliga orsakerna till detta tillstånd.

Karakteristiska egenskaper för oljigt hår

  • håret tappar sitt fräscha utseende väldigt fort,
  • rötterna är platta och ofräscha,
  • längderna är torra och stripiga,
  • håret förtunnas.

Vem drabbas av oljigt hår?

Problemet är vanligt bland tonåringar eftersom deras hormoner ofta är vilda. Intressant nog är det vanligare hos män. Oljigt hår besvärar också rökare och personer som har sköldkörtelsjukdomar, insomnia och konstant stress.

Vilka är de vanligaste orsakerna till ojligt hår?

1. Olämpliga produkter

När håret blir oljigt tvättar vi det ofta för att försöka få det fräscht. Tyvärr kan detta orsaka feta hårstrån. Du kanske använder för starka rengöringsmedel och schampon som innhåller SLS, SLES, etanol. Dessa typer av produkter torkar ut hårbotten vilket leder till överdriven sekretion av olja och följaktligen fett hår.

2. Man skippar hårbottenvård

Badrumshyllorna brukar vara fylla av balsam och inpackningar, men en exfoliant för hårbotten är ovanligt. Avsaknaden av exfoliering kan vara anledningen till varför din hårbotten är oljig! En bra exfoliant avlägsnar död epidermis men återfuktar även huden.

3. Genetik, hormonell obalans, sköldkörtelsjukdomar

En av dessa faktorer kan också orsaka oljigt hår. I dessa fall räcker det kanske inte med bra vård av hårbotten och hår. Dessa tillstånd får inte ignoreras. Utför tester och besök en trikolog som kan ordinera rätt behandlingar utföra professionella terapier som förbättrar hårbottnen fort.

4. Ohälsosam diet & vitaminbrist

Vi känner alla till att maten vi stoppar i oss också påverkar vårt utseende. Den sista vanliga orsaken till oljig hår är dålig diet och brist på vitaminer. Brist på vitamin C och B kan leda till håravfall och fet hårbotten. En diet baserad på ohälsosamma måltider med mycket fett, cigarettrökning och för stort alkoholintag har också konsekvenser för både håret och kroppen.