185 Produkter på listan över de mest toxiska kosmetika

Kosmetika som appliceras på huden har alltid innehållit vissa kemikalier för att reparera, bevara eller ge huden en förbättrad ansträngning. Idag har vetenskapen uppmärksammat vissa ingredienser som är skadliga för långsiktig användning. 185 av de mest toxiska produkterna som listas nedan bör undvikas eftersom de kan vara mycket skadliga för din hud.

Parabener

Parabener är närvarande i produkterna för att bevara sina egenskaper. Det har emellertid visat sig att vissa parabener så som propylparaben, butylparaben och methylparaben är mycket farliga och måste undvikas för att undvika skadliga effekter. Parabener kan tränga igenom hudens barriär och har antats orsaka allergier, hudirritation och hormonella störningar. Det är också känt för att störa den normala funktionen i endokrina organ.

Talj

Talj är en vanlig ingrediens i formuleringen av många hudprodukter som foundation, concealer, ansiktskräm och rouge. Talj är ett paraffinbaserat järn som produceras från föråldrade oljefyndigheter. Talj innehåller polycycliska aromatiska hydrokarboner, som är kända karcinogener som har förmågan att bryta ner hudens barriär, vilket kan leda till hudirritation och akne.

Formaldehyd

Formaldehyd är en ingrediens som finns i större mängd i produkter som mascara, mascara och hudfärg. Det har klassificerats av The International Agency for Research on Cancer (IARC) som en carcinogen substans eftersom den har en direkt koppling till flera typer av cancer. Formaldehyd kan även orsaka irritation i lungor och kan åtföljas av problem så som astma, allergiska luftvägssymtom och allergiska hudreaktioner.

Methylisothiazolinone / Methylchloroisothiazolinone

Methylisothiazolinone, eller MIT, och Methylchloroisothiazolinone, eller MCI, används ofta som konserveringsmedel i produkter som fuktkrämer, rakgeler och ansiktsmasker. De är dock mycket irriterande för huden och kan i vissa fall orsaka allergiska reaktioner. Dessa ämnen kan också tränga igenom hudens barriär och föra ämnen in i bloodstream, vilket kan leda till hormonstörande effekter.

Mineraloljor

Mineraloljor används ofta som bas i produkter så som lipgloss, smink och stift. De är kända för att täppa igen porerna och orsaka akne. De kan också orsaka hudirritation och störa det naturliga skydd som huden har mot smuts och bakterier. I svåra fall kan mineraloljor även orsaka långsiktig porerförtäppning, vilket leder till ett utseende av bromsad åldrande.

ftalater

Ftalater används ofta som produkter som body splash, foundations och kroppsprodukter som talgbaserade lotior. Ftalater har visat sig störa hormonbalansen och är kopplade till störningar i äggstocksfunktionen. De har också antagits att öka risken för fertilitetsstörningar och fosterskador.

Giftiga parfymer

Många parfymer och hudskyddsprodukter som finns på marknaden innehåller giftiga doftämnen. Vissa av dessa ingredienser har antagits orsaka irritation nära hud eller allergiska luftvägssymtom. Giftiga parfymer som bensylalkohol, etylalkohol och metylchloroisotiazolinon kan också störa immunsystemets normala funktioner och leda till hormonella störningar.

Hård syntetisk parfym

Kosmetikaindustrin har ofta använt parfymer för att ge produkterna en fräsch doft. Vissa syntetiska parfymer som bensene, benzaldehyd, isobutylparaben, propylalkohol och triklosan är dock riktigt hårda för huden. De har alla klassificerats som skadliga och har förmåga att störa hormonbalansen och kan även orsaka akne, hudirritation och överkänslighet.

Hårda hårda kemikalier

Kemikalier som Sodium Lauryl och Sodium Laureth Sulfate tillverkas av syntetiska och petroleumbaserade ingredienser och används för att skapa en löddrande effekt i produkter som rengöringsmedel, ansiktskrämer och löddrande badmedel. De är mycket hårda för huden och har flera rapporter om att orsaka hudirritation, akne och överkänslighet. De kan tränga igenom hudens barriär och orsaka allvarliga hudallergier.

Propylenglykol

Propylenglykol finns i både parfymer och sköljmedel, och har antagits trigga hudirritation och överkänslighet. Det har i vissa fall också rapporterats orsaka hormonella störningar och långsiktigt skadar hudcellerna. Utöver detta har propylenglykol också förmågan att tränga igenom hudens barriär och har kopplats till störningar så som seborré och neurodermatitis.

Råolja och fettalkohol

Oljebaserade produkter som puffar, q-tips, eyeliners och läppfärger innehåller fettalkoholer och råolja. Fettalkohol har visat sig orsaka irritation nära hud. Råolja är högt inflammerad och har förmågan att störa den normala funktionen hos hudens peptidadapterar och emulgerar. Tätningen med råolja iriterar huden, ökar inflammationen och kan leda till svåra akne.

Petroleumjelly

Petroleumgelé är ett vanligt basämne i många produkter som ögonkräm, fuktkräm, lotion och ansiktskräm. Petrolatum är ett mineralolje baserat