Visste du att det är lätt att göra tvål? Vi betalar gärna massor av pengar för tvålar från Lush bara för att de luktar gott och finns i många färgstarka nyanser. Vad du förmodligen inte har insett är att tvål som köps i butiker innehåller många skadliga ingredienser som parabener och skummedel (SLS-(natriumdodecylsulfat). Om du vill kan du göra tvålen själv istället, och vara helt säker på att det är 100 % ekologiskt och säkert för huden. Genom att övervaka ingredienserna kan du ändra doften, konsistensen och egenskaperna i denna grundläggande hudvårdsprodukt. Fortsätt läsa för att lära dig hur man gör sin egen, individanpassade och ekologiska tvål.
Vad behöver du?
Om du vill göra fantastisk tvål behöver du offra ditt kök under en kväll, och förvandla det till ett laboratorium. Du kommer behöva följande verktyg: två kastruller, glasburkar, stora metallskedar (matskedar), en våg, tjocka latexhandskar, skyddsglasögon och silikonformar.
För att göra 1 kilo tvål kommer du behöva:
- 500 gram bivax,
- 300 gram kokosolja/olivolja/sojaolja,
- 200 gram söt mandelolja,
- 175 gram lut (du kan köpa lut på apotek, men var försiktig när du hanterar produkten),
- 375 gram kallt, filtrerat vatten,
- 7 – 10 ml essentiella oljor, av valfri doft.
Örter, för att göra konsistensen mer intressant
Hur börjar man?
Tvålens bas kommer att vara bivax. Du kan experimentera med mängden, eftersom denna ingrediens främst ansvarar för tvålens konsistens. Ju mer bivax du lägger till, desto fastare kommer tvålen att bli. Bivax gör också tvålens doft djupare och mer intensiv. Det är mjukt och torkar inte ut huden. Bivax är en bas i tvåltillverkningen och dess egenskaper kommer främst att bero på de andra ingredienserna. Smält bivaxet i en kastrull. Använd den andra kastrullen för vatten och lut. Tyvärr innehåller nästan alla tvålar lut. Det är en mycket farlig ingrediens, som löser upp allt ekologiskt innehåll. Tvåltillverkare använder det som en katalysator under tillverkningsprocessen – oljan kan blandas mer effektivt. Därför är det viktigt att du, om du vill använda dessa ingredienser, behöver vidta alla försiktighetsåtgärder. Luten får enbart lösas upp i plastburkar eller glasburkar, och du måste bära latexhandskar, skyddsglasögon och en ansiktsmask för att skydda dig själv från ångorna.
Först av allt häller du upp vattnet i behållaren, och sedan en liten bit lut. Om du inte är bekväm med att använda lut kan du helt enkelt hoppa över detta steg. Värm upp bivaxet tills det smälter. Ha inte temperaturen för högt, eftersom detta kan få bivax och oljorna att förvandlas till sin transversion. Blanda sedan lösningen med en valfri olja. Du kan använda en mixer för att blanda det ordentligt. I slutet kan du lägga till den essentiella olja du föredrar. Du kan till exempel göra en vattenmelontvål, eller ta en mer traditionell väg och lägga till lavendelolja. För att göra doften mer intensiv kan du blanda två eller tre olika essentiella oljor. De flesta tvålar har en antydan av citrusdoft, vilket vi associerar med fräschhet.
När lösningen är klar kan du hälla ut den i formen. Det är upp till dig vilken tvålform du vill använda. Du kan till exempel välja en cirkelformad silikonform för att göra en rund tvål. Nästa steg är enkelt och kräver inte så mycket uppmärksamhet: lösningen ska lämnas i formen och få torka i ett par dagar, så att den blir hårdare.
Detta är förmodligen det enklaste receptet på tvål, som man kan göra hemma. Om du fortfarande inte är övertygad om att du vill ge upp massproducerad tvål kan det vara bra att veta att de innehåller dubbelt så många ingredienser som naturlig tvål. Faktum är att de flesta tvålar vi använder i dagens samhälle inte ens är värda namnet! Om du kontrollerar innehållsförteckningen ser du att de kallas för syntetiska rengöringsmedel. För att tvålen ska kallas ”tvål” måste den innehålla glycerin. De stora företagen har utvunnit denna ingrediens och använd den i krämer och kroppslotion, som säljer bättre än ”tvål”. Nästa gång du vill tvätta ansiktet med en bra rengöringsprodukt bör du se till att namnet ”tvål” verkligen står på förpackningen.
Lämna ett svar