Typer av naturliga tvålar. Hur är svavel, Castilian, Marseille och andra tvålar gjorda?

Naturliga tvålar blir alltmer populära. Huvudsakligen på grund av att de inte bara tvättar effektivt utan också vårdar huden. De torkar inte upp den som vanlig tvål, så vi brukar använda det dagligen. Känner du till alla slags naturliga tvålar och vet vad de är tillverkade av?

Den rätta kompositionen av ingredienser är hemligheten hos en bra tvål. De som finns tillgängliga på apoteket innehåller sällan bara naturliga ingredienser – de består ofta av onödiga konserveringsmedel, dofter och färgämnen, som är ansvariga för att irritera huden, istället för att ta hand om den. Den största nackdelen med vanlig tvål är att pH inte är lämpligt för huden. Således kan det, vid användning, exempelvis för ansiktsvättning, orsaka känsla av täthet och obehag.

Därför är det inte tillrådligt att använda vanlig tvål för daglig hudrensning. Den perfekta ersättningen är naturlig tvål – ett av de få som vi måste välja mellan.

Vilka är fördelarna med naturliga tvålar?

De är naturliga kosmetika, som huvudsakligen framställs av vegetabiliska fetter (oljor, smör) och vatten. Att kalla en tvål naturlig bör innehålla 100% naturliga ingredienser. Inga konserveringsmedel eller konstgjorda tillsatser, tvättmedel och dofter. Det enklaste sättet att skilja dem från vanliga tvålar är att analysera kompositionen – den ska vara minimalistisk. Detta är deras största fördel, vilket har en direkt inverkan på effekterna. De torkar inte huden, irriterar inte (såvida vi inte är allergiska mot ett viss tvålämne) och sköter vård under tvätt. Byte av vanlig tvål med naturliga ingredienser är en av de bästa besluten som kan förändra vår vardagliga hudvård.

Hur vet du att tvålen är naturlig?

  • Den innehåller inte mer än 4-5 naturliga ingredienser.
  • Den har en 100% naturlig komposition, inga konserveringsmedel och inga tvättmedel.
  • Priset är tyvärr högre än vanlig tvål.
  • I motsats till vad folk tror, naturliga tvål skummar.

Typer av naturliga tvålar

HÅRD TVÅL

Den enklaste men mest populära naturliga tvålen, som har använts i årtionden. Vet du vad den hårda (eller ojämn) tvålen är gjord av? Det är en kombination av kaliumsalter med högre karboxylsyror, citronsyra, glycerol och natriumklorid. Denna enkla komposition, utan konserveringsmedel och doft gör den lämplig att användas även vid känslig hud eller med tendens till allergier. Den är universal, den kommer att tvätta allt (inte bara huden, men också håret), och den har en antibakteriell effekt, så den kan hjälpa till vid behandling av akne.

CASTILLE TVÅL

Många av de naturliga tvålarna är kosmetiska produkter som är karakteristiska för en viss region och produceras av naturliga ingredienser som är typiska för en given plats. Det här är fallet med Castillé tvål, som – som namnet antyder – kommer från centrala Spanien. Vad är den gjord av? Basen är olivolja, som ibland berikas med extra oljor som jojoba eller hampolja. Naturlig Castilié tvål är en mycket mild lösning med mycket goda tvättegenskaper, även om den skummar skonsamt. Det rekommenderas att rengöra och fukta huden samtidigt, lämplig även för nyfödda!

MARSEILLE TVÅL

Den har en mycket liknande komposition till Castilletvål, men det är en kaliumtvål. Dess grund är vegetabiliska oljor, oftast olivolja. Och om det inte var för de extra ingredienserna, kanske man tror att Marseille-tvålen inte skiljer sig från föregångaren. Den innehåller emellertid typiskt franska tillsatser, såsom lavendel, som är den enklaste att känna igen. Vilka egenskaper har Marseille-tvålen? Den fuktar och rengör huden helt och den är intressant, du kan också använda dem istället för en kvinnlig tvätt eftersom den har rätt pH.

ALEPPO TVÅL

De rekommenderas oftast för att bekämpa akne. Den naturliga syriska tvålen från Aleppo är handgjord enligt recepten gått ner i årtusenden. Det är en blandning av flera ämnen – laurololja, olivolja (den innehåller nästan alla naturliga tvålar) och natriumhydroxid, som fungerar som ett skummedel. Tvål från Aleppo är också känd som syrisk tvål eller olivlaurörsåpe. Det är värt att köpa, men se till att dubbelkontrollera dess komposition och inte bara namnet. Den enkla kompositionen är en garanti för antibakteriell verkan och det faktum att denna tvål är lämplig för vård av fet och aknehud.

PELOID TVÅL

Det är en naturlig tvål baserad på olika typer av vegetabiliska oljor, men tillsatsen av torv (en specifik typ av torv med terapeutiska egenskaper) är karakteristisk för dessa produkter. Det rekommenderas oftast för bad vars syfte är biologisk regenerering. Varför? Eftersom det stimulerar syntesen av kollagen motsvarande, bland annat för hudelasticitet.

SULFUR TVÅL

Ett annat förslag till personer som har problem med akne är naturlig svaveltvål. Var försiktig med användningen, eftersom det kan torka huden. Det är en avsiktlig effekt – Svaveltvål innehåller cirka 5% rena svavelföreningar, som hämmar överdriven seborré och minskar problem med akne. Svaveltvål mattar perfekt hudfärgen, vilket är anledningen till att det är mycket populärt i daglig vård. Intressant kan det också användas i hårbottenvård för att minska fett hår och förhindra mjäll.

GLYCERIN TVÅL

En annan naturlig tvål, som är fördelaktig för människor med känslig hud, är glyceroltvål. Den har lugnande egenskaper, ger mjukheten och ger lättnad. Du kan använda den med vilken typ av hud som helst. Var kommer glycerintvålen från? Dess grundläggande ingrediens är givetvis glycerin, som huvudsakligen erhålls från vegetabiliska oljor. Det finns också naturliga oljor och växtextrakt, och ibland även essentiella oljor, även om dessa kan vara sensibiliserande så håll det i åtanke innan de används första gången.

BJÖRKTJÄRA TVÅL

Den har en karamellfärg och den löddrar lätt. Tjäroljan är framställd av tjära: mörk oljig vätska extraherad från barken av träd som tall, björk eller bok. Det är en naturlig tvål med en intensiv och tyvärr ganska obehaglig lukt. Antalet av dess egenskaper verkar kompensera för det – det rengör och mattar huden, ger antibakteriella och antiseptiska egenskaper och neutraliserar toxiner. Många använder björktjäratvålen, inte bara för vården, utan också för behandling av sjukdomar som mykos, psoriasis, akne och alopeci.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *