Vad ska man använda mot vuxenacne? Huskurer och den bästa kosmetikan

Acne är ett irriterande problem som påverkar många vuxna. Från hundratals huskurer till rekommenderad kosmetika – hur vi än agerar är det viktigt att välja en effektiv metod. Läs vidare för att ta reda på hur man motverkar acne!

Innan vi försöker hitta rätt behandlingsmetod måste vi fundera på dess ursprung. Alla har nämligen inte samma behov. Många produkter påverkar hudens skick, och det är just därför som acne är så svårt att bekämpa. I många fall måste man lösa flera problem, t.ex. ändra sin hudvårdsrutin, sluta stressa så mycket, rengöra huden på rätt sätt osv.

Vuxenacne: Orsaker

  1. Stress. När vi är stressade ökar talgproduktionen, vilket är en perfekt grogrund för bakterier. Ett oönskat resultat av detta är just acne.
  2. Felaktig kost. Vuxenacne beror ofta på att vi äter mat med högt GI (socker, öl, vitt ris, pasta, söta drycker), processad mat, mat med mycket konserveringsmedel, eller oljig och fet mat (t.ex. snabbmat.)
  3. Bristande omvårdnad. Acne kan i många fall bero på en bristande hudvårdsrutin med kosmetika som täpper till porerna, motverkar exfoliering och låter huden bli en grogrund för bakterier. Detta är extra vanligt om vi använder för tung kosmetika, om produkterna irriterar, om vi använder för mycket, eller om vi inte tvättar bort sminket ordentligt.

Hur skiljer sig acne hos vuxna?

Först på senare år har man insett att acne hos vuxna skiljer sig från den acne som drabbar tonåringar. Numera vet man att vuxen hy genomgår andra processer och har andra problem. Vid en första anblick kanske acnen ser likadan ut som hos de yngre, men faktum är att det finns många skillnader. Acne hos vuxna:

  • beror sällan på hormonförändringar
  • försvinner inte efter en viss tid/en viss ålder
  • drabbar kvinnor oftare än män
  • drabbar främst käken, hakan och huden runt munnen
  • består av konstanta inflammatoriska förändringar
  • svarar inte på vanliga acnebehandlingar

Hur kan vuxna motverka acne?

Den sista punkten på listan ovan är mycket viktigt. Om du lämnat tonåren bakom dig och ändå lider av acne är det dags att ändra behandlingen. Efter en viss ålder kommer du helt enkelt inte kunna använda acneprodukterna man hittar på apotek och i sminkbutiker. Om acnen beror på andra orsaker än hos tonåringar måste den också behandlas på andra sätt. Du kan välja mellan huskurer och speciell kosmetika/behandling.

Dags för förändring!

Till att börja med behöver du ändra din inställning till hudvård. Ta en närmare titt på de ingredienser du utsätter huden för. Sannolikheten för att drabbas av acne minskar om du har en god kost med många mikroelement och makroelement. Undvik stressiga situationer och skydda huden mot de negativa påfrestningar som föroreningar och smog har.

Vuxenacne: Vad ska man använda?

Omslag med enzymer

Ibland läser vi att personer med acne inte bör använda skrubb eftersom detta kan få inflammationer att sprida sig i huden. Detta är ett stort misstag! Att exfoliera huden är mycket viktigt, för de döda hudceller som alla har är en grogrund för de bakterier som orsakar vuxenacne. Det är dock viktigt att vi endast använder produkter med enzymer för exfolieringen, eftersom dessa är mer skonsamma och rengör huden på ett bättre sätt.

Medicin mot acne

Behandling mot vuxenacne påminner ibland om tonåringars behandling, men när det gäller vuxna skriver läkarna oftast ut antibiotika eller hormoner. Om vi är rädda för att torka ut huden med exfolierande produkter är medicin mot acne en perfekt lösning. De motverkar huden från insidan av kroppen. OBS! En dermatolog talar alltid om vilken mängd som är lämplig att använda. Lyssna på proffsen.

Azelainsyra 

Denna populära syra är bra att använda mot acne, och kan köpas utan recept i form av kräm och gel. Varför använder man azelainsyra mot acne? Jo, det är en naturlig syra med antiinflammatoriska och bakteriedödande egenskaper som behandlar alla de orsaker acne kan bero på. Huden blir inte heller irriterad.

Huskurer mot acne

Istället för medicin och kosmetika kan man behandla acne med huskurer. Vilka väl beprövade metoder kan man använda för att bekämpa acne hos vuxna?

Jäst

Jäst kan användas på flera sätt: som en drink, i badet, eller som en ansiktsmask. Jäst motverkar acne genom att reglera talgkörtlarnas produktion och minska antalet pormaskar. Häll varmt vatten över en bit jäst och blanda i mjölk samt olja eller örter (enligt egen smak). Applicera sedan blandningen i ansiktet, som en ansiktsmask. Du kan också prova att dricka jästen. Upprepa behandlingen i en vecka och se vad just du får för resultat. Om du väljer att dricka jästen måste du låta blandningen svalna först.

Åkerviol

Örter är också en god idé att använda mot acne, närmare bestämt åkerviol. Växten har en positiv effekt på huden och minimerar ärren vi får av acne. Åkerviol motverkar seborré, rensar ut toxiner, och reglerar processerna som äger rum i huden. Om du dricker örtte gjort på åkerviol regelbundet (2 – 3 gånger om dagen) kommer du slippa acne på bara ett par veckor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *