Naturliga kosmetiska ingredienser: vanlig maskros och dess egenskaper

Det växer på ängar, trädgårdar, men av många människor behandlas det ofta som ett ogräs. Vi uppskattar inte maskrosornas egenskaper och vi inser inte hur utbredd användning i kosmetika den här inkonsekventa växten har. Kolla in hur kosmetika baseras på vanlig maskros.

Taraxacum officinale, känd som den vanliga maskrosen, är en väldigt underskattad växt. Vanligtvis sägs det att den inte hör till gruppen av örter med medicinska egenskaper. Vi behandlar maskros som ett vanligt ogräs, närmare ett grässtrå än en värdefull kosmetisk ingrediens. Och här kan vissa bli förvånad över det faktum att maskros används i både örtmedicin och kosmetologi.

Maskros – egenskaper

Det är en vild växt som finns över hela Europa, Asien och på båda kontinenterna på andra sidan Atlanten – Nord- och Sydamerika. Den har karakteristiska gula blommor med fina och mycket tätt placerade kronblad. Långgående, gröna löv och stjälkar avger vit mjölkliknande vätska när det skärs. Idag behandlas maskros som ett svårt trädgårdsgräs, men i medeltiden har olika anteckningar om dess helande egenskaper uppkommit.

Vad är dolt i den vanliga maskrosen?

Många människor kan bli förvånade över hur många intressanta näringsämnen som är dolda i maskros. Magnesium, vitamin B-komplexet samt A, C och E är de vanligaste. Dessa är inte de enda näringsämnena. Maskrosen innehåller också andra mineraler, såsom: mangan, kalium, järn, kalciumfosfor, zink, samt nödvändig biotin och kolin. I roten innehåller maskros mycket tanniner, inulin, fytosteroler och mineralsalter. Maskrosornas sammansättning skiljer sig lite om vi tar hänsyn till dess löv – här är de vanligaste flavonoiderna, karotenoiderna, vitamin C och B och tre mineraler: kalium, magnesium och kisel. Oavsett vad många kan säga är maskros utan tvekan en mängd näringsämnen.

Maskros i kosmetika

INCI: Taraxacum Officinale Leaf Extract

Beståndsdelarna som beskrivs ovan resulterar i olika användbara egenskaper som gör att den kan användas som en kosmetisk komponent. Oftast ingår det i ansiktskrämer, toner eller preparat avsedda för aknefylld hud – vanligtvis förekommande som ett extrakt från blommans löv – Taraxacum Officinale Leaf Extract. Därför kan du, om du hittar en sådan ingrediens i en viss kosmetisk komposition, gå vidare och använda den, speciellt när du kämpar med dermatologiska problem som psoriasis, akne eller eksem. Dessutom används det med glädje i produktionen av anti-aging kosmetika.

Kosmetiska egenskaper hos vanlig maskros

Hur fungerar det? Vilka är fördelarna med att använda den gemensamma maskrosen? Varför är det värt att inkludera det i din hudvård? Det vanliga maskrosextraktet har beprövade antioxidantkvaliteter vilket innebär att det neutraliserar fria radikaler effektivt, vilket försenar åldrandet av kroppen. Det förbättrar hudens övergripande tillstånd, renar, konditionerar och ger antiinflammatoriska effekter.

  • i hudvård
    När den används i hudvården ger den vanliga maskrosen lättnad för alla irritationer. Det gör hudfärgen fin och jämn genom att minska rodnad. Maskrosor underlättar hudrensning av toxiner och föroreningar eftersom det öppnar upp porerna. Det förbättrar hudens tillstånd, som blir bättre näring, fuktad och full av vitalitet. Tack vare det höga innehållet av antioxidanter, föryngrar vanliga maskros huden genom att minimera utseendet på rynkor och förbättra hudens elasticitet. Dessutom minskar det fräknar och åldersfläckar och stöder dessutom kampen mot celluliter.
  • i hårvård
    Vanlig maskros är mindre populär bland hårvårdsprodukter. Ändå används den huvudsakligen som ett antidandruffmedel som också förhindrar hårbottenolja. Det kan stimulera hårtillväxt förutsatt att den används regelbundet och under lång tid. Likväl gör kosmetika infunderad med maskros håret mjukt och strålande.

Vanlig maskros i folkmedicin

När vi talar om försköning och konditionering av vanliga maskrosor kan vi inte glömma dess medicinska egenskaper. Redan i folkmedicin rekommenderades användning av tandelar av maskros (baserat på alkohol) för behandling av olika typer av hudsjukdomar. En brygd av maskrosrot var också villigt förberedd, vilket fungerade bra för bad eller omslag.

Nuförtiden kan vi också förbereda hemlagad kosmetika baserad på vanlig maskros.

DIY kosmetika med vanlig maskros

  1. Häll lite vatten över finhackade löv. Koka upp och lägg åt sidan för att svalna. Du kan blanda det smidigt. Applicera blandningen på ditt ansikte i ca 15 minuter. En sådan ansiktsmask kommer att lugna irritationer, upplysa missfärgningar och stödja aknebehandling
  2. Förbereda den andra versionen av ansiktsmask, kombinera några blommor med naturlig yoghurt och blanda den. För mer fuktgivande effekt kan du lägga till lite naturlig honung. Applicera det på ditt ansikte i ca 30 minuter och skölj sedan med rent vatten.
  3. Vanlig maskros kommer också att göra en bra ansiktstoner. Häll bara en kopp vatten över 2 matskedar av maskrosblommor, koka och sätt åt sidan för att svalna och dra ut det. Torka ansiktet med tonern dagligen.
  4. Hårkosmetika på grundval av vanlig maskros kan också förberedas hemma. Du behöver 2 msk torr maskros och en kopp varmt kokt vatten. Infektera täckt. Låt det svalna och skölj håret med det efter tvätt, helst varannan dag. Varning! Tänk på att en av biverkningarna kan innebära att du lyser håret och omvandlar det till en skarpt skugga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *