Hemmaspa: En "hygge" kvällsritual!

Ett besök på spa är som att få hälsa, skönhet och andlig balans på samma gång. Tyvärr har vi inte alltid möjlighet att gå på spa när det behövs. Många av oss är så stressade att vi skulle behöva veckovisa spabesök för att ha en bra balans mellan vårt yttre och inre! Eftersom det inte är rimligt för de flesta rekommenderar vi ett hemmaspa istället. Här är några enkla metoder att slappna av och få ny energi utan att behöva lämna hemmets lugna vrå.

Vad är ett spa?

Begreppet ”spa” kommer från det latinska sanitas per aquam (hälsa genom vatten). Numera pratar man inte bara om termiska bad och resorter med fokus på hälsa, utan ett spa kan lika gärna vara avslappnande bad som rengör kroppen inifrån och ut. Framför allt ska de få dig att slappna av.

Ett spa är en plats utan stress. Här pågår flera aktiviteter som ska få dig att slappna av och må bra. På ett spa kan du glömma alla bekymmer och fokusera på trevliga känslor. Där får du ta hand om din hälsa, skönhet och ditt välmående. Ett spa är så mycket mer än ett bubbelbad. Naturligtvis behöver man rätt klimat, inredning och stämning. Hur ska man få till det på hemmaplan?

Hur gör man ett hemmaspa?

Till att börja med behöver du en ledig kväll, ett badkar och varmt vatten. Du behöver också vissa tillbehör som sätter stämningen. Sensuella doftljus, en oljebrännare, levande ljus, rökelse, romantisk musik, eller badsalt är bra exempel på saker som är bra för humöret och får dig att slappna av efter en lång och stressig dag. Många använder också väldoftande örter, iste och andradrycker som passar bra i badet.

Hemmaspa: Steg för steg

1. Ta fram ljus, essentiella oljor och oljebrännare. Om du inte har en oljebrännare kan du hälla ett par droppar olja i badet. På så sätt kan doften sprida sig i badrummet samtidigt som oljan tar hand om huden. Välj en olja med en mild och avslappnande doft. Om du vill prioritera hudvård medan du badar kan du med fördel hälla i lite olivolja, arganolja eller sötmandelolja. Om du lider av celluliter kan du även tillsätta några droppar essentiell druvkärnolja.

2. Utan bubblor är livet trist! Häll i väldoftande bubblor och sjunk ned bland dem. Om du har en badkudde hemma kan du gott luta dig mot den och blunda. Lyssna på bra musik och försök att slappna av.

3. Badsalt är en god källa till mineraler, aminosyror och flera andra aktiva ämnen som är bra för huden. Häll lite salt i vattnet och njut! Kom dock ihåg att vattnet inte får bli för kallt.

4. Vattnets temperatur spelar stor roll. Ett för kallt bad är stimulerande istället för avslappnade. Den optimala temperaturen på vatten i spa är cirka 30 – 38 grader.

5. Nu är det dags för skönhetsbehandlingen! Ta en kroppsskrubb (köpt eller hemmagjord, som du enkelt kan göra genom att blanda salt med sheasmör eller kokossmör). Massera in skrubben i huden med fasta (men skonsamma) rörelser. Börja vid fötterna och arbeta dig uppåt till armarna och halsen.

6. Efter badet kan du utföra en massage. Använd en naturlig olja eller oljan från ett särskilt ljus,

7. Torka kroppen, tvätta ansiktet med en toner, smörj in dig med din favoritkräm, och fortsätt slappna av! Kasta dig inte ut i den stressiga vardagen igen. Ta på dig morgonrocken, gör en kopp god te, läs en bra bok eller se på tv. Försök slappna av och behålla harmonin så länge som möjligt.

Fördelarna med hemmaspa

  • förbättrar humöret,
  • främjar blodcirkulationen och förbättrar kosmetikans resultat,
  • ökar hudens förmåga att absorbera aktiva ämnen,
  • ger energi och stimulerar sinnena,
  • stramar åt huden,
  • motverkar stress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *