Kamomills kosmetiska egenskaper: Hudvård med blommor

Kosmetika med örter är inne igen. Kamomill, som ofta är en underskattad och osynlig växt, börjar användas på ett helt nytt sätt: som ingrediens i kosmetika med lugnande och lystergivande effekter. Känner du till vilka egenskaper kosmetika har? Läs vidare för att ta reda på det!

Nu är vi mer benägna än någonsin att ta till lättillgängliga och enkla kosmetiska ingredienser. Kamomill blommar årligen och har en särskild doft. I vanliga fall tänker man på örtte och örtmedicin när man hör ”kamomill”, men numera används växten i kosmetika. Detta gör att den kosmetiska produkten får mycket bättre egenskaper.

Kamomill: Saker du inte kände till

Namnet chamomilla recutita är latin, men och tillhör släktet matricaria. När kamomill används i kosmetika är det begreppet ”matricaria” vi ska hålla utkik efter. Matricaria chamomilla kommer ursprungligen från Europa men växer numera i Asien, Nordamerika och Australien. I de flesta länder används det som en medicinsk växt.

Den vitgula blomman erbjuder enorma fördelar: essentiell olja (4 ml/kg), flavonoider, mineraler, en blandning av kumarin, bisabolol, kolin, vitamin B och C, och många andra värdefulla ingredienser.

Kamomill blommar mellan maj och september. Detta är viktig kunskap för personer som vill plocka färsk kamomill och torka den. Om du inte har lust att ge dig ut i naturen och leta kamomill varje torr och solig dag kan du köpa färdig kosmetika med kamomill eller torkad kamomill. Dessa finns i princip i varje sminkbutik och apotek.

Vilka egenskaper har kamomill?

  • har antiseptiska egenskaper
  • lindrar inflammation
  • har antibakteriella egenskaper
  • har avslappnade effekter
  • lindrar problem med huden
  • har lystergivande egenskaper
  • är en naturlig antioxidant

Hur påverkar kamomill huden?

Majoriteten av all kosmetika med kamomill är framtagen för känslig hy och hud som lätt irriteras. Eftersom kamomill är ett naturligt lugnande ämne är det en given ingrediens att använda. Blomman har dessutom många fördelar såväl för invärtes som utvärtes bruk. När extrakt från kamomill appliceras på huden snabbas de reparerande processerna upp och sår läker snabbare. Dessutom bekämpar kamomill fria radikaler, och därmed förtida åldrande. Om vi använder kamomill i ansiktet får vi ljusare hy och minskar tecken på trötthet. Vissa personer uppskattar andra fördelar med blomman, t.ex. att den stärker blodkärlen. Detta gör att personer med synliga blodkärl slipper en del av de problemfaktorer som sådana kan medföra. Kamomill lugnar ner inflammerade områden, minskar rodnad, döljer ärr från akne och lindrar ärr och olika sorters sårbildning. Det är med andra ord ett universalämne som är mycket effektivt.

Hur påverkar kamomill håret?

Extrakt från kamomill är en vanlig ingrediens i kosmetika för håret och hårbotten. Det kan göra håret ljusare, så om du är brunett kan du märka att din naturliga hårfärg blir ett par nyanser ljusare. När man tillsätter kamomill i schampo lindras irritation i hårbotten och du slipper obehagligt kliande och rodnad. Detta är kamomillens mest populära egenskap. När naturlig kamomill används regelbundet skyddar det håret från oljighet och motverkar mjäll. Kamomill innehåller mycket mineraler, vitaminer och andra ämnen som vårdar hårets rötter och gör det fräschare. Resultatet blir att kamomill motverkar håravfall och gör håret tjockare, starkare, mer flexibelt och glansigt, och underlättar styling. Om du vill vårda håret på ett naturligt och skonsamt sätt kan det vara värt att testa kosmetika med kamomill.

Kosmetika med kamomill: Köpta vs hemmagjorda

Handkrämer, toner, hårsprej, tvål och schampo med kamomill … ibland kan utbudet vara överväldigande. Ändå är det värt att ge de många produkterna en extra titt, för om du har tur kan du hitta den kosmetika som visar sig vara din heliga graal. Allt du behöver göra är att hitta de produkt med naturliga ingredienser som inte innehåller skadliga ämnen (parabener, färgämnen, arom och alkohol). Helst ska produkten också innehålla en hög grad kamomill. Ju fortare kamomill tas upp på innehållsförteckningen, desto högre grad innehåller produkten sannolikt.

Kamomill finns inte bara i färdiga produkter. Du kan också använda en hemmagjord blandning med kamomill eller essentiell olja, och låta den vara antingen en fristående kosmetisk produkt eller en grund för en ny och fin hemmagjord produkt. Häll en handfull kamomillblad i kokande vatten och låt det dra i en halvtimme. På så sätt får du en naturlig toner med kamomill. Du kan också göra en lotion med kamomill på samma sätt, vilket gör håret ljusare och tar bort den fula gula nyans som ofta uppstår när du blonderat håret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *