Aktivt kol: Kosmetiska egenskaper och användning

Aktivt kol har blivit ett populärt sätt att behandla magproblem, men ämnet har också kosmetiska egenskaper som kan användas för att behandla akne och pormaskar, göra tänderna vitare, och motverkat fett hår. Vilka andra egenskaper har aktivt kol? Var köper man aktivt kol?

Aktivt kol: Kosmetiska egenskaper

Aktivt kol (dvs terapeutiskt) är ett helt naturligt ämne som är säkert för både invärtes och utvärtes bruk. Den porösa strukturen gör att det binder och adsorperar, vilket gör att kolet kan fånga upp föroreningar, toxiner och bakterier från hudens djupaste lager. Tack vare detta faktum har aktivt kol rengörande och antiinflammatoriska egenskaper. Det exfolierar döda hudceller, balanserar talgproduktionen, fräschar upp, ger lyster, och lindrar infekterad hud.

Aktivt kol behandlar akne, oljig hy och pormaskar. Trots att det motverkar akne irriterar inte kolet känslig eller allergisk hy, och kan därför användas i daglig omvårdnad.

 • Aktivt kol förbättrar hårets och hårbottens skick
  Kol rengör håret och hårbotten på djupet. Det avlägsnar talg och orenheter samtidigt som det ger håret en fräsch volym. Dessutom behandlar kol mjäll och överdriven oljighet eller fett i håret.
 • Aktivt kol gör tänderna vitare
  Aktivt kol är en slags huskur som gör tänderna vitare genom att avlägsna föroreningar på tänderna emalj, utan att skada dem. Tänderna blir vitare redan efter den första användningen.

Aktivt kol: Kosmetisk applicering

För att göra hemmagjord kosmetika med aktivt kol rekommenderar vi att du skär sönder kapslarna och häller ut pulvret. Kol i tablettform är mycket svårare att använda, eftersom man måste krossa tabletterna i en mortel eller liknande för att göra ett pulver av dem.

Kom ihåg att skönhetsbehandlingar med aktivt kol smutsar ner allt omkring oss. Som tur är går det snabbt och lätt att tvätta bort kol.

 • Kroppsskrubb och ansiktsskrubb med aktivt kol
  Blanda tio portioner kol med fyra matskedar olivolja och en tesked honung. Skrubben rengör huden från orenheter, jämnar ut dess färg, och avlägsnar döda hudceller. Använd skrubben en gång i veckan, gärna i duschen.
 • Aktivt kol för oljigt hår
  Ta pulvret från en kapsel och tillsätt det i schampot, och tvätta håret två gånger i veckan. På så sätt får du rent, fräscht hår med mer volym. Tyvärr kan det även få håret att kännas torrt, så kom ihåg att avsluta med ett återfuktande balsam.
 • Vitgörande tandkräm med aktivt kol
  Blanda pulvret från tre tabletter eller kapslar med en tesked kokosolja. Oljan gör att krämen blir lättare att smörja med, samtidigt som den får vitgörande och antiseptiska egenskaper. Borsta tänderna med blandningen tre gånger i veckan. Borsta i 2 – 3 minuter, tills du får den vitgörande effekt du är ute efter. Senare kan du använda blandningen en gång i veckan, för att upprätthålla det önskade resultatet.

Var köper man aktivt kol?

Aktivt kol finns på apoteket, i form av tabletter eller kapslar med pulver. En förpackning kostar ungefär som en chokladkaka. Aktivt kol är alltså mångsidigt, naturligt, säkert och billigt. I kosmetika används aktivt kol främst i antibakteriella produkter och produkter som motverkar akne, t.ex. ansiktsmasker, rengörande produkter, skrubb och tvål. Aktivt kol används även i schampo och tandkräm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *